Nathan Long: Vérszülött (Az 1. Ulrika, a vámpír regény) - kritika

Írta: Aldyr - 2012. 05. 03. - 16:33

A Sötétpenge Malus regényeket követően - Warhammeres vonalon - nálam Nathan Long Vérszülöttje került sorra az utóbbi pár hétben...
Vámpír témában Bram Stoker, Neil Gaiman, George R. R. Martin, Anne Rice, Stephen King, P. J. Farmer és Laurell K. Hamilton jut hirtelen eszembe, ki novellával ki regénnynel; "rpg" vonalról a Ravenloft kötetek és Robert Weinberg trilógiája, plusz a Vámpírok Cherubion antológia no és a Vámpírok és csillagok novellaválogatás még a rendszerváltás előttről.
Szóval mondjuk úgy, van némi előéletem e kérdéskörben, átlagos bizonyosan, a filmes vonalról már nem is szólva. Elvárásaim ennek ellenére nem különösebben voltak, "szűz szemmel" igyekeztem elolvasni a kiadványt.

Rövid értékelés (benyomás, kritikus pontok) 1-10-ig értékskálán: klikkelj a "Tovább" gombra a részletekért!

Témaválasztás: 5

A Warhammer világa nekem eleve bejön, ha pedig a hangulatot megfűszerezik vámpírokkal, eleve adott egy jó felütés...

Felépítés (szerkezet, cselekmény, dramaturgia): 7

A regényt kifejezetten jó olvasni: azonnal az események sűrűjébe dob minket az író. Ulrika lázad a sorsa ellen, a vámpír lét - általa megtapasztalt - árnyoldalát hamar megismerjük a lapokról. Képes-e legbelül embernek maradni, avagy a vérszívó ösztönlény végleg átveszi az uralmat felette? Ezt a kérdést boncolgatja a szerző, s Ulrika lázadási "kísérlete" emiatt mindvégig velünk marad, hevesebb-mérsékeltebb csúcspontokkal. És a világot nem Warhammernek hívnák, amennyiben kétségeink merülnének fel afelől, milyen lezárásra is számíthatunk...

A cselekmény döcögősnél bizony sokkal lendületesebb, és bár Ulrika a nézőpontunk, legalább 4 szálon halad előre a történet. A számomra legizgalmasabb történések két ilyen szálon realizálódnak: a titokzatos merénylők és a "templomos" boszorkányvadász epizódjaiban. Az előbbieknél a csatajelenetek azok, amelyek kifejezetten izgalmasak: sosem kapunk belőlük eleget ahhoz, hogy kíváncsiságunkat lecsillapítsuk. A boszorkányvadász vonala is erőteljes, és Ulrika lázadásához kötődik. Mindvégig tartogat meglepetéseket.

Látszólagos hiba, hogy a vámpírgyilkosságok mögött meghúzódó felbujtó személye sötétben marad. A regény persze lezárul, a konkrétan megfogalmazott "küldetést" is kipipálhatjuk, szóval mindenképpen önállóan olvasható, de bizonyos, hogy ebben a kötetben a kirakós játéknak csupán egyetlen elemét tárja fel előttünk az író. Én nem érzékeltem ezt hiányosságnak, élveztem a kötetet az utolsó oldalig.

Szereplők: 6

Ulrikán kívül három - egymással vetélkedő és kiszámíthatatlan - jelentősebb erővel bíró lahmian (vámpír hatalmasság), a Sapkowski féle Witcher-t vagy Howard Solomon Kane figuráját megidéző boszorkányvadászok, vámpírokat szolgáló testőrlovagok, vérrabszolgák, ghoulok, durván felturbózott éji rém, nekromanta - csak hogy a főbb karaktertípusokat szemléltessem. Mindegyik jól eltalált, hozza a sablontól elvárhatót, de nem többet. Egy Joe Abercrombie után nehéz 6-osnál többet adnom... Összességében jól, hitelesen teljesítenek, hamar el tudtam felejteni, hogy "rpg-regényről" van szó.

Mesélés (nézőpont, stílus, hangulat, szövegminőség) - 7

Ulrika kiváló nézőpont, az író stílusa pedig olvasmányos, hozza a Warhammer komor hangulatát. A szövegminőség teljesen rendben van.

Összegzés - 6

Saját kategóriáján belül (értsd: Warhammer regények, általában "ebmlémázott" fantasy-regények) döccenők nélkül, átlagot meghaladó szinten teljesít.
A Goodreads olvasói 3,82-re taksálják ötös skálán, amivel egyet tudok érteni. Szerintem a Vérszülött a Felix és Gotrek regények színvonalát biztosan hozó, picit talán meg is haladó mű - és a folytatása már 4,15-ös értékkel bír. Ígéretes kezdés, én mindenképpen kíváncsi lettem a folytatására.

Aldyr
*********************
A számszerű értékeléshez mi is alapul vettük Bécsi József, alias orka rendszerét:

10. Mesterien megírt, korszakalkotó, szinte hibátlan alkotás

9. A zsáner meghatározó, irányadó írása

8. Kiemelkedően hatásos és ötletes mű, emlékezetes élmény

7. Jól megírt, igényes alkotás

6. Kellemes olvasmány, határozottan pozitív összhatással

5. Az átlagosnál némileg jobb, olvasmányosabb mű

4. Az átlagosnál kevésbé kidolgozott, nem túl olvasmányos írás

3. Komolyabb hibákkal és hiányosságokkal küszködő írás

2. Alapvetően rosszul, gyengén kivitelezett, sablonos mű

1. Különösen erőtlen és ötlettelen alkotás, amely kellemetlen emlékeket hagy.