Cherubion

Írta: Aldyr - 2009. 03. 07. - 08:27

(wikipédia) Cherubion világa egy alternatív, poszt-apokaliptikus Föld, ahol egy űrháborút követően a kontinensek nagyrésze elsüllyedt, és immár alig lehet ráismerni a bolygó felszínére. Cherubion legelőször a Nemes István által írt Harc az Éj Kövéért c. regényben jelent meg, 1987-ben. A világon játszódó történetek szereplője (általában) Leon Silver, aki a Föld világán egyszerű házitanító, Cherubionban viszont ünnepelt hőssé válik.

Cherubion egy katasztrófa és véget nem érő háborúk által sújtott Európa. A térség felett három félisten marakodik szüntelenül; ők hárman egy régi isten, a nagy Kevanaar tanítványai. Mesterük fel akarta virágoztatni Cherubiont, azonban eltűnésével minden igyekezete a visszájára fordul, ugyanis tanítványai mind a maguk módján akarják véghez vinni Kevanaar álmát.

Kronológia (Cherubion fórumról, elegos7)

Íme egy Cherubion kronológia (kiindulópont: az Éj trilógia). Kevésbé részletes, mint az előző novellaleírások, de talán minden fontos esemény szerepel benne.

- 800:
A földi emberiség eljut egy Ghird nevű lakható bolygóra. A ghirdi emberek Függetlenségi Háborúja során (ahol az amorf merghániak a ghirdeket segítik) a Földön kitör a Harmadik Világháború és bekövetkezik a Katasztrófa.
A Katasztrófát követően a földi emberiség állati sorba süllyed (Elfajzottak), míg számos háziállat emberi lesz (cherubok). Az északi Üvegpiramisban élő parafenomének, nagy mentális erejű emberek átélték a Katasztrófát.
A Ghird bolygó emberei belépnek a Galaktikus Unióba és ők is elsajátítják az alakváltás képességét. A Föld felügyeletével a ghirdeket és néhány merghánit bíznak meg.
A mergháni Sang Al’Rahim (és Balamud) arra törekszik, hogy a Föld ne térjen magához a Katasztrófából. Az elfajzott Otoaakkal azonban nem bír, és egy később szétzülleszthető szövetsége alakít ki (Kevanaar és tanítványai).

- 400:
Egy eszkimó törzsben megszületik Kevin Aare (Kevanaar), aki kitörve az Üvegpiramisból egyesíti Cherubiont és 4 tanítványt fogad (Sang, Choler, Melan, Gilgarat). A betörő Elfajzott eemsiket a cherub Gilgarat megállítja.
Majd Sang klónokat, Melan robotokat, Choler lidérceket hoz létre. Hirtelen megjelennek az alakváltó ghirdek és Kevanaar csak egy Eam’err nevű ghird segítségével tud megszökni egy ghird űrhajón. Miután Eam’err megmenti Kevanaart Sang (az Éj Istene) ghirdjeitől, megpróbál behatolni Sang palotájába, de elveszti öntudatát, Sang pedig tudatába egy régi világ képeit sugározza, hogy Leon Silverként felhasználhassa a másik két félisten ellen.

- 30 körül (évtizedekkel az Éj előtt):
Sárkányok és helikopterek: Három félisten vívja gigászi küzdelmét Cherubionban. Ez idáig Melan helikopterei egyenlő eséllyel szállhattak szembe Choler wyvernjeivel, ám most Choler sárkánytojásokat talált, amiből Sang főzete révén gigászi sárkányok kelnek ki. Végül egy délvidéki, sárkányokkal együtt élő törzs tagja visszavezeti a sárkányokat.
Kryun: Arderston alezredes délen vakondpulykák fogságába esik. Egyikükkel, Kryunnal elmenekül északra a cherubokhoz, ahol 2 gyermekük születik: Chlovis és Clovia.

- 1:
Indriq: Ingdriq (a Földön Irvin Richards egyetemi professzor) Choler félelmetes testőrkapitánya vezeti a végső támadást Melan előretolt erődje ellen. Halálát követően Choler (a Földön Cole Haynes Raleigh vudu pap) lángoló csontvázként feltámasztja.

0: Az Éj Trilógiája eseményei
Harc az Éj Kövéért: Cherubion egy új földi kontinens a távoli jövőben, ahol Kevanaar 3 tanítványa marakodik a hatalomért: az eszelős Sang, a hideg számító technokrata Melan és a feketemágus Choler, a Sötét Láng ura. Egy tavon megjelenő lila csillagba bemászva Leon Silver, svájci tanár 1996-ból főszereplője lesz annak a játszmának, melynek célja az Éj Kövének, egy állítólagos hatalmas varázsszernek a megszerzése. Az ehhez vezető út egy-egy részét ismerik a félistenek. Leon Sangtól Cholerhez kerül, ahol Monarakh várában találkozik Chloviával, egy boszorkánytanonc lánnyal. Majd Cholertől Melanhoz kerül Az Éj Kövének megszerzése céljából felhozzák a Vértóból a Tombolót, Gilgarat, Kevanaar negyedik tanítványának mágikus kardját. Kiderül, hogy az egész legendát Sang terjesztette el, de váratlanul mindhárom félisten az elfajzott mutáns Otoaak fogságába kerül, míg Leon és Chlovia az Éj Köve révén az északi Üvegpiramisba jut.
Az Éj Kardja: Az óriásdenevér Balamud elrabolja Chloviát, és a Káosz Lovagjának, Myor Thurgosnak arMegadowni várába viszi. Leon elindul Chlovia kiszabadítására, és útközben találkozik Kevanaar egy régi tanítványával, a gyíkember Romin’yarakkal. Az alakváltó ghirdek által őrzött várban az Éj Kardja (a benne lakozó Balamuddal) Thurgos ellen fordul, így Leon lesz az Éj Kardjának Lovagja. Az elfajzottak kiűzése céljából Leon ki akarja szabadítani a 3 félistent. Csapatai elfoglalják arMenien várát, de amikor Leon kiszabadítja Cholert, az Éj Kardja Choler ellen fordul. Gan’yara, a Fekete Anya is Cholerre támad, és végül egymást ölik meg. Sangot a Kard nem bántja, de Melan nem vállalja a kockázatot, és inkább Otoaak mágikus kötelékének fogja marad. 
Az Éj Istene: Leon egyesített seregével elindul, hogy legyőzze a félelmetes Otoaakot, s az Elfajzottakat visszakergesse Amrikba. Sang és az Éj Kardjában lakozó Balamud elárulja Leont, ő azonban menekülése közben rábukkan az Éj Könyvére, Kevanaar egykori naplójára.
Míg Leon a mocsárban bolyong, az alakváltó Sang Leon alakjában megöli Melant. Leon Otoaakkal szövetkezve a ghirdek ellen vonul arMegadownba. Ott a Tombolóval megöli az Éj Kardjában lakozó Balamudot. A végső csatában Sang sugárfegyverrel megöli Otoaakot, de Leon legyőzi Sangot. Váratlanul egy űrhajó tűnik fel, és Kevanaar visszatér. De Leon hirtelen eltűnik, majd Kevanaar királlyá koronáztatja magát.

+3:
Chlovia 3 évig keresi Leont, majd névleg Kevanaar felesége lesz. Majd váratlanul Kevanaar meghal apró cafatokra szakadva.

+5:
Gan’yara: Gan'yara, a Fekete Anya mindent elkövet, hogy visszatérjen a holtak birodalmából. Ám az ehhez szükséges Sötét Lángot a szintén visszatérni igyekvő Cholertől kell megszereznie. Chlovia megakadályozza Gan'yara megtestesülését.

Chlovia hosszú évekig királynőként uralkodik, és elsajátítja a tárgyakba költözés művészetét.

+35:
Kardylon: Choler ismét viszatért Cherubionba. Chlovia fel akarja támasztani Gilgaratot (Kevanaar negyedik tanítványát), hogy harcoljon Choler ellen. Chlovis lánya, Kardylon kapja a feladatot, hogy Gilgarat szentélyében idézze meg őt.

Majd Chlovia kardba költözve a Gyötrelmek Oltárához szögezi Cholert. Cherubionban újra a káosz uralkodik el (Sötét évszázadok).

+200:
Az eemsik betörtek Cherubionba

+290:
A cherubok lázadásával megtörik az eemsik hatalma, és a kunigaamaiak (az egykori majmok leszármazottjai) válnak az uralkodó fajjá.

+350: A Hajnal Trilógiája eseményei
A Hajnal Lovagja: Leon Silver 5 földi év után (tehát 2002-ben) ismét visszakerül Cherubionba, ám azóta ott 350 év eltelt. Leont egy Alméra nevű varázslónő démonként visszaidézi és ő véletlenül kihúzza a Gyötrelmek Oltárából a kardot, amivel Choler lelke kiszabadul. Leon új társai Alméra mellett: Barshen, a kunigaami nemesúr Razco Menem, és a kunigaami bölcs Kind Gren Grun Grath. Eljutnak az egykori Monarakhba ahol Leon összecsap Cholerrel, aki a Sötét Lángot megosztva alkut köt vele, és átadja a Hajnal Királynőjének (aki Chlovia) rejtekhelyét őrző pergament. Váratlanul a ghird Barshen sugárfegyverrel lelövi Cholert és a mergháni Alméra elragadja a tekercset.
A Hajnal Királynője: Choler lelke Indriqen keresztül irányítja Leont. Leon és társai eljutnak Keorathba Romin’yarakhoz, ahol a karból fel akarják támasztani Chloviát. De a szertartás során Alméra öngyilkos lesz, és Chlovia csak öreg vénasszonyként éled újra.
A Hajnal Hadura: Chlovia szerint a Hajnal Hadura Amrikban képes lehet visszaadni fiatalságát, majd visszaköltözik a kardba. Leon, Razco és Grun Grath Romin’yarak lila csillagja révén Amrikba jut. Amrik keleti partját a férgek uralják, akik kiűzték onnan az eemsiket, akik legnagyobb városa a nyugati parton LAngeles. Otoaak befogadta a technokratákat. Leon a Sötét Lánggal legyőzi Cholert. Kiderül, hogy Grun Grath a Hajnal Hadura, aki Sangot is megöli és Féregúrrá változva Leont is fogjul ejti, de akkor Leon ismét felébred 6 hónap után. A Leont ápoló nővér (Chlovia) megakadályozza Leon meggyilkolását. Chlovia elmondja, hogy Cherubion a kollektív képzelet birodalma, de az álmodók nem ismerik egymás kilétét. Egy vallási fanatikus idős hölgy, a Hajnal Haduraként, a Földön is legyilkolta ellenfelei cherubioni megfelelőit (Kevanaart, Sangot). Leon és Chlovia a valóságban is társak lesznek és elhatározzák, hogy még visszatérnek Cherubionba.

?: Az Alkony Trilógiájának eseményei
Az Alkony prófétája: A Földön az öreg hölgy (aki mégiscsak a merháni Sang, aki a Hajnalban eljátsszotta a saját halálát is) meglátogatja Melvin Anderst (Melant), aki egy parafenomén révén véglegesen Cherubionba menekül, ahol lelke mergháni lélekurnába kerül, a korábban már szintén ide menekült Choleréhez hasonlóan. Egy heqaib parasztfiú megtalálja az urnákat, ahol Cholertől Sötét Lángot és prófétai megbízást kap a félistenek kiszabadtására.
Cherubion keselyűi: Melannal együtt Sang is átkerült Cherubionba. A három félistent kiszabadítják és azok ismét testet öltenek.